PAH

Finals de 2006: Neix la necessitat d’un moviment

A finals de 2006 es va donar el moment àlgid del començament del projecte. En aquell moment la visita del relator de les Nacions Unides pel Dret al habitatge va ser clau per tal que entrés en contacte amb els futurs afectats per la hipoteca. I per que a més fes un informe de la situació de l’estat espanyol tenint en compte el sobre endeutament massiu de les famílies per accedir a un habitatge i el problema que això ocasionaria.

Abans d’arribar als punts més greus de la crisi la PAH es va posar a treballar en el problema que apareixeria amb l’esclat de la bombolla immobiliària, l’endeutament per la impossibilitat de poder pagar la hipoteca.

Febrer del 2009: Neix públicament la PAH

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, PAH, va néixer públicament al febrer de 2009. Tot i així, la iniciativa venia del treball previ d’un grup de persones que venien de la lluita per la vivenda i de l’experiència de V de vivienda. Aquest últim va ser un ampli moviment social que s’inicia al 2006 per denunciar dins l’estat espanyol la mercantilització de la vivenda i la bombolla immobiliària.

DEMANDES BÀSIQUES DE LA PAH

Les dues demandes bàsiques de la Plataforma són, pel que fa al tema dels desnonament, la paralització dels desallotjaments i la reconversió dels habitatges en un lloguer social, que segons les Nacions Unides significa que no pot superar el 30% dels ingressos. I pel tema del deute: La dació amb pagament, que en els casos de vivenda única i habitual només entregant la vivenda es pagui el deute i no s’hagi de continuar pagant.

La PAH mitjançant les assemblees setmanals i l’assessorament col·lectiu aclareix dubtes als afectats i els hi dóna tota la informació per a una negociació justa amb els bancs. La PAH veu que l’única manera de combatre aquesta llei és mediatitzar la protesta i actuar de manera col·lectiva, ja que des de 2007 fins ara més de 300.000 famílies s’han quedat al carrer. I la plataforma des de 2009 ha aconseguit paralitzar més de 250 desnonaments.

 

CAMPANYES

Dació en pagament amb caràcter retroactiu: la PAH va redactar i fomentar una proposta de modificació de llei per regular la dació en pagament, de manera que, en els casos de residencia habitual i deutors de bona fe, si el banc executà i es queda l’habitatge, el deute queda liquidat.

ILP: el passat 30 de març de 2010, la PAH i l’Observatori DESC juntament amb altres entitats socials i organitzacions sindicals (UGT, CCOO, Taula del tercer Sector , UCC, CONFAVC) van entrar a tràmit la ILP amb el text per modificar la dació en pagament.

Stopdesnonaments: els desallotjaments per causes econòmiques no només atempten contra les necessitats més elementals de la població en un context de crisi, sinó que a més incompleixen amb la legalitat del propi estat.  Davant la vulneració sistemàtica dels nostres drets, la PAH fa una crida a l’acció.

Obra social la PAH: la campanya persegueix la reapropiació  ciutadana d’aquells habitatges buits en mans d’entitats financeres fruit d’execucions hipotecaries. De manera que en aquells casos en que les concentracions ciutadanes no aconsegueixin paralitzar els desallotjaments la PAH recolzarà i donarà suport a les famílies perquè no es quedin al carrer. L’objectiu és triple: primer, recuperar la funció social d’un habitatge buit per garantir que la família no es quedi al carrer. Després, aguditzar la pressió sobre les entitats financeres per que s’accepti la dació en pagament. I per últim, forçar a les administracions públiques a que adoptin d’una vegada les mesures necessàries per assegurar el dret al habitatge.

Escratx: la PAH ha iniciat una campanya amb l’objectiu de que els polítics trenquin amb la disciplina de vot apel·lant als seus valors ètics i morals, així com a la democràcia.  Aquesta campanya l’han denominat escraches en referència a les manifestacions que es realitzen a Argentina i que es duen a terme en un lloc on viu o treballa la persona a la que es vol denunciar.

http://afectadosporlahipoteca.com/los-videos/

Mocions als Ajuntaments: és una campanya perquè els Ajuntaments es posicionin en la greu problemàtica que afecta a més de 300.000 famílies en tot l’estat: la injusta regulació hipotecària que fa que les persones no només perdin el seu habitatge sinó que a més es queden amb bona part del deute amb una condemna financera per tota la vida.

Internacional: la PAH és un referent a nivell internacional, i el dret a l’habitatge és un dret pel qual lluiten molts moviments en diversos llocs del món. En alguns llocs, s’han creat noves PAH, així com en d’altres els moviments pel dret a l’habitatge han realitzat accions en solidaritat amb les demandes de la PAH.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Pqw3ifINh9c#at=80

Deixa un comentari